На економічному факультету провели онлайн-зустріч із науковцями задля обміну досвіду з підготовки докторів філософії

На економічному факультеті ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) на платформі Zoom відбулася онлайн-зустріч з академічною спільнотою для обміну досвідом із підготовки докторів філософії (PhD) з галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» за спеціальністю 051 «Економіка». Дев’ятого вересня організували зустріч співробітників економічного факультету з представниками провідних університетів України, на якій д.е.н., декан факультету, професорка, гарантка Алла Череп презентувала освітньо-наукову програму «Економіка» для підготовки докторів філософії з галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» за спеціальністю 051 «Економіка».

На економічному факультету провели онлайн-зустріч із науковцями задля обміну досвіду з підготовки докторів філософії

На зустрічі були присутні представники провідних університетів України: д.е.н., професорка кафедри фінансів Бондарчук Марія Костянтинівна (Національний університет «Львівська політехніка»); д.е.н., професорка, проректорка з науково-педагогічної роботи Гораль Ліліана Тарасівна (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу); д.е.н., доцентка, в.о. завідувача кафедри економіки підприємства та організації підприємницької діяльності Грінченко Раїса Володимирівна (Одеський національний економічний університет); д.е.н., професор кафедри менеджменту Драчук Юрій Захарович (Луганський національний університет імені Тараса Шевченка); д.е.н., професорка, в.о. декана факультету транспорту, менеджмену і логістики Мостенська Тетяна Леонідівна (Національний авіаційний університет); д.е.н., професорка, завідувачка кафедри підприємництва та маркетингу Перевозова Ірина Володимирівна (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу); д.е.н., професор, завідувач кафедри менеджменту інноваційного підприємництва та міжнародних економічних відносин Перерва Петро Григорович (Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»); д.е.н., професорка, завідувачка кафедри підприємництва і торгівлі Собко Ольга Миколаївна (Західноукраїнський національний університет); д.е.н., доцентка, завідувачка кафедри менеджменту Томарева-Патлахова Вікторія Валеріївна (Класичний приватний університет) і д.е.н., професор, професор кафедри бізнес-консалтингу та міжнародного туризму Кальченко Сергій Володимирович (Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного).

Зустріч почалася з презентації гарантки освітньо-наукової програми Алли Череп, під час якої вона відзначила важливість підготовки докторів філософії, які здатні проводити оригінальні, інноваційні дисертаційні дослідження, розв’язувати комплексні економічні проблеми. А ще – виконувати фундаментальні та прикладні дослідження та здійснювати науково-педагогічну, практичну діяльність, що матиме важливе теоретичне і практичне значення в умовах зміни макроекономічних факторів.

У доповіді йшлося про мету, цілі освітньо-наукової програми, зазначено її унікальність: вона полягає у використанні інноваційних підходів, наведенні економічних та інноваційних розробок для сучасного бізнесу; співпраці із вітчизняними та іноземними закладами освіти, різними суб’єктами господарювання для розширення бази досліджень; доступі здобувачів до вітчизняного та міжнародного наукового середовища. До її унікальності також належать застосування економіко-математичних моделей, наукового інструментарію, статистичних баз даних для врахування особливостей роботи суб’єктів господарювання; потужний кадровий потенціал економічного факультету; залучення здобувачів до участі в грантовій програмі Erasmus+ напряму Жан Моне. А ще – поєднання теоретичного навчання та практичної діяльності шляхом викладання обов’язкових і вибіркових дисциплін, які дозволять набути загальних і спеціальних компетентностей, отримати результати навчання в галузі економіки; залучення здобувачів до викладацької та практичної діяльності; функціонування спеціалізованої вченої ради, що діє постійно, та робота рад щодо разових захистів дисертацій.

Під час заходу представники провідних університетів дізналися про предметну область, орієнтацію, основний фокус, особливості освітньо-наукової програми. Також на зустрічі йшлося про можливість працевлаштування, перспективи подальшого навчання. Алла Череп розповіла про підходи та технології, форми й методи навчання за освітньо-науковою програмою, систему оцінювання. Декан розглянула програмні компетентності та результати навчання, рівень ресурсного забезпечення процесу реалізації програми та особливості академічної мобільності.

Вона акцентувала увагу присутніх на переліку дисциплін, які будуть вивчатися в циклі професійної підготовки, а саме – на обов’язкових і вибіркових компонентах. Також Алла Василівна наголосила на важливості індивідуального плану наукової роботи аспіранта, який погоджується науковим керівником і затверджується науково-технічною радою ЗНУ впродовж двох місяців після вступу до аспірантури.  

У її доповіді аналізувалася робота спеціалізованої вченої ради Д 17.051.08 із захисту кандидатських, докторських дисертацій у 2017-2021 рр., а також робота разових спеціалізованих вчених рад щодо присудження ступеня доктора філософії у 2020-2021 рр. Крім того, Алла Череп відзначила, що Запорізький національний університет – лідер у Запорізькому регіоні щодо діяльності спеціалізованих вчених рад – тих, які діють постійно, та разових.

У процесі зустрічі виступив д.е.н., професор Петро Перерва. Він поділився досвідом щодо розробки освітньо-наукової програми «Економіка» для підготовки докторів філософії з галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» за спеціальністю 051 «Економіка», а також висловив зауваження стосовно освітньо-наукової програми та рекомендації щодо підвищення рівня співпраці з іншими ЗВО.

Також учасники заходу вислухали поради д.е.н., професора Юрія Драчука, д.е.н., професорки Ірини Перевозової, д.е.н., доцентки Раїси Грінченко, д.е.н., професора Сергія Кальченко, д.е.н., професорки Ліліани Гораль, д.е.н., доцентки Вікторії Томаревої-Патлахової, д.е.н., професорки Тетяни Мостенської тад.е.н., професорки Марії Бондарчук.

Наприкінці заходу декан економічного факультету Алла Череп подякувала всім його учасникам за жваву дискусію й цінні поради. Вона наголосила, що підготовка докторів філософії – важлива справа, котра дозволяє долучити випускників до науково-дослідної роботи, результати якої матимуть важливе теоретичне й практичне значення.
Алла Череп,
д.е.н., професор, декан економічного факультету,
гарант освітньо-наукової програми підготовки здобувачів
третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти (ступеня доктора філософії) «Економіка»
з галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки»
за спеціальністю 051 «Економіка»

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.