Проєкт «Історії успіхів випускників ЗНУ»: вихованка економічного факультету, фахівчиня компанії «Customer Support Team Leader», IT-company Scuro (м. Запоріжжя) Карина Циганок

Проєкт «Історії успіхів випускників ЗНУ»: вихованка економічного факультету, фахівчиня компанії «Customer Support Team Leader», IT-company Scuro (м. Запоріжжя) Карина Циганок

У Запорізькому національному університеті (ZNU, Zaporizhzhia National University) триває реалізація профорієнтаційного проєкту «Історії успіхів випускників ЗНУ». Сьогодні в його рамках вашій увазі пропонується інтерв’ю з однією з талановитих вихованок економічного факультету (ОП «Міжнародна економіка», рівень вищої освіти «магістр») Кариною Циганок. Під час розмови йшлося про роки її навчання на економічному факультеті та про те, як Карина Олександрівна продовжує досягати поставлених цілей, опановуючи сучасні технології на шляху до успіху.

— Пані Карино, розкажіть, будь ласка, про навчання на економічному факультеті ЗНУ. У якому році Ви отримали диплом?
— У 2021 році я закінчила навчатися на економічному факультеті Запорізького національного університету за спеціальністю 051 «Економіка» освітньо-професійна програма «Міжнародна економіка».
— Пані Карино, чому Ви свого часу обрали саме навчання в ЗНУ?
— На той час в ЗНУ саме започаткували ОП «Міжнародна економіка», яка здалася мені дуже привабливою та своєчасною. Я подавала документи в ЗНУ на різні спеціальності, інші університети нашого міста навіть не розглядала. — Чому Ви обрали цю спеціальність?
— Міжнародна економіка відповідає галузі моїх інтересів, тому ідеально мені підходила. Також привабили умови навчання, використання в освітньому процесі сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, інноваційних методів.
— Чи мріяли Ви стати економістом-міжнародником?
— Мені цікава міжнародна економічна діяльність. Крім того, компетенції економіста-міжнародника можуть бути корисні в багатьох інших галузях. Усі види діяльності, якими я займалася, пов’язані з аналізом міжнародних ринків і з міжнародними бізнес-процесами.
— Які складалися стосунки з викладачами в університетські роки?
— За всі роки навчання в мене були тільки добрі відносини з викладачами, за що я вдячна усім, хто доклав зусиль, аби допомогти мені досягти поставлених цілей.
— Які знання та навички Ви використовуєте в своїй професійній діяльності?
— Перш за все, це – аналітичне мислення, брейнштормінг, побудова бізнес-моделей, англійська, поглиблене знання Excel, вміння працювати з презентаціями. А ще – економіко-статистична база й закономірності, побудова графіків, діаграм, знання економіки зарубіжних країн і ділової комунікації.
— Щоб Ви порадили студентам, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Міжнародна економіка»?
— Враховуючи власний досвід, можу порадити сфокусуватись на вивченні іноземних мов і на отриманні ґрунтовних економічних знань. Важливо також навчитись лаконічно й зрозуміло візуалізувати та правильно інтерпретувати інформацію. Не ігнорувати освітні компоненти, пов’язані з поглибленою роботою в Excel та Google docs, адже наразі вони є базовими в більшості сучасних компаній.
— На вашу думку, на сьогодні Ви досягли тих цілей, які ставили перед собою?
— На мою думку, враховуючи сучасні виклики, серед яких – чинники пандемії та повномасштабної війни, мій план навіть перевиконаний.
— Яким Ви бачите розвиток університету, економічного факультету та які напрямки його діяльності потребують найбільшої уваги?
— Я вірю в позитивну перспективу ЗНУ й економічного факультету. Сподіваюсь, що університет рухатиметься в бік західних принципів навчання, надасть студентам більше вибору в площині освітніх компонентів, що дозволить сфокусуватись на головному. Варто звернути особливу увагу на вивчення англійської мови на старших курсах і в магістратурі. Важливо також приділяти увагу студентській раді та спілкам активістів.
— Чи Ви отримали додаткові переваги для працевлаштування, на кшталт знання іноземної мови, стажування за фахом, набуття додаткових компетентностей, під час навчання за спеціальністю?
— Університет навчив мене вчитись, виступати перед аудиторією та якісно збирати й опрацьовувати інформацію – це основні переваги. Тобто я отримала інструмент, який допомагає мені розвиватися, не зупинятися та рухатися далі в напрямку самореалізації.
— Які знання, компетентності Ви вважаєте необхідними додати в освітню програму?
— Більше практичних бізнес-орієнтованих занять, більше практики з англійської й освітніх компонентів для ефективнішого вивчення та використання економічних термінів. А ще – освітні компоненти з менеджменту, економіки регіону, зеленої економіки й сталого розвитку.
— Назвіть хоча б одну подію, яка найбільш Вам запам’яталась зі студентського життя?
— Написання та захист диплома, ЗНО для вступу в магістратуру, низка заходів студентського життя – це конкурс «Студентська весна», концерти, ярмарки, благодійність.
— Що б Ви хотіли додати наприкінці інтерв’ю?
— Вдячна кожному, хто так чи так вплинув на мою освіту та формування як фахівця й особистості. Я дуже вдячна всім викладачам економічного факультету Запорізького національного університету, які доклали до цього багато зусиль за роки мого навчання. Я всім їм дякую за допомогу в навчанні та загалом у житті, адже наш життєвий шлях безпосередньо залежить від таких моментів. Особливу подяку висловлюю декану економічного факультету Аллі Василівні Череп, та усім викладачам кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму.

Оксана Гамова,
докторка економічних наук,
професорка кафедри міжнародної економіки,
природних ресурсів та економіки міжнародного туризму

Анна Переверзєва,
докторка економічних наук,
професорка кафедри міжнародної економіки,
природних ресурсів та економіки міжнародного туризму

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.