На економічному факультеті відбулась онлайн-презентація міжнародного проєкту «HumEU», що реалізується за програмою Jean Monnet Erasmus+

Війна російсько-українська продовжується і науковці Запорізького національного університету займаються волонтерством. Поряд з цим іде боротьба на ідеологічному фронті. Ми бачимо як окупант навязує на окупованих територіях Запорізької області навчальний процес у школах та ЗВО, але отримує жорсткий опір українців, які не бажають прийняти навязуваний рашистський режим. Завдання науковців у такий складний військовий період- вирішення проблем гуманізації суспільства. Тож восьмого квітня 2022 року на економічному факультеті ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) відбулась онлайн-презентація міжнародного проєкту «HumEU» — «Європейська гуманістична візія в управлінні людськими ресурсами»  за підтримки Програми «Erasmus+: Jean Monnet Module» Європейського Союзу, що є свідченням європейських принципів життя.

Впродовж заходу проєктна команда у складі деканки економічного факультету Алли Череп, координаторки проєкту – доцентки кафедри управління персоналом і маркетингу Юлії Калюжної, завідувачки кафедри менеджменту організацій та управління проєктами Інженерного навчально-наукового інституту ЗНУ Валентини Воронкової, професора кафедри управління персоналом і маркетингу Олександра Черепа, доцента кафедри економічної кібернетики Сергія Іванова, доцента кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів і економіки міжнародного туризму Сергія Корінного презентувала концепцію проєкту, загальну інформацію, стратегічну мету, заплановані заходи на 2022-2025 роки та ключові аспекти модулів курсу HumEU.

Незважаючи на активні військові дії країни-агресора Російської Федерації проти мирного населення України, та враховуючи той факт, що наразі частина міст, сіл та селищ Запорізької області зазнала бомбардувань та ворожої блокади, онлайн-захід відвідало понад 90 осіб.

Примітно, що серед учасників заходу були присутні шановні колеги економічного факультету з різних куточків нашої України та представники бізнесу – к.е.н., професор, завідувач кафедри економіки підприємства та інвестицій, Інституту економіки і менеджменту, Національного університету «Львівська політехніка» Козик Василь (м. Львів); к.т.н., професор, перший віце-президент Міжнародної асоціації вищої освіти України Сергій Пузік (м. Київ), к.е.н., доцент Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького Наталія Рубцова (Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького), к.е.н., доцент Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького Наталія Захарова; директор аудиторської компаніЇ «Злагода» Лілія Таратута (м. Запоріжжя); доктор Ph, головний економіст ПрАТ “Запорізький абразивний комбінат” Світлана Дубініна (м. Запоріжжя); директор ТОВ “Запорізький тепловозоремонтний завод” Прекрест Віталій (м. Запоріжжя); директор ТОВ “ТрансПромСервіс” Погорєлий Сергій (м. Дніпро); директор з виробництва ТОВ “Запорізький механічний завод” Ігор Пістунов (м. Запоріжжя). Також на презентації була присутня Мала академія управління бізнесом у складі керівника академії Старікової Олени та 16 співробітників й учнів. До онлайн-заходу долучилися також представники та студенти економічного факультету Запорізького національного університету.

На онлайн-презентацію завітав представник ректорату ЗНУ, проректор з наукової і міжнародної діяльності ЗНУ, д.і.н., професор Геннадій Васильчук, який відзначив надзвичайну важливість залучення гуманістичних європейських цінностей до українського суспільства, тим самим продовжуючи культурний і духовний розвиток нації на нашому шляху до єднання з Європейським Союзом.

Перший віце-президент Міжнародної асоціації вищої освіти України Сергій Пузік наголосив на необхідності єднання нації на засадах гуманізму в умовах військової агресії Росії. Водночас, було вказано на доцільність дослідження ринку праці в сучасних умовах, а також надати рекомендації вимушеним переселенцям і біженцям. Також важливим є визначення

компетентностей біженців з метою оптимізації процесу їхнього працевлаштування.

Наразі проєктна команда обіймається організаційними питаннями щодо розповсюдження дистанційної версії  курсу задля поширення європейського досвіду на всіх теренах України. Попередньо є більше 20 бажаючих для проходження дистанційного курсу HumEU від представників бізнесу Запорізької, Дніпропетровської, Полтавської, Львівської областей. Серед майбутніх слухачів слід виокремити ПрАТ “Запорізький абразивний комбінат”, ТОВ “Запорізький тепловозоремонтний завод”, ТОВ “Рент Капітал Груп”, ТОВ “Запорізький механічний завод”, ТОВ “ТрансПромСервіс” тощо. Команда має велику впевненість в успішному залученні всіх охочих представників бізнесових кіл до HumEU з подальшим поширенням гуманістичної візії на підприємствах.

Захід став ефективним механізмом первинної взаємодії та налагодження комунікації в сфері розвитку гуманістичної візії серед представників науки, бізнесу та студентства, оскільки в сучасних особливого значення набуло власне інформаційне забезпечення налагодженої системи взаємозв’язків між усіма ланками механізму найширшого розповсюдження гуманізму. Усі запрошені виявили інтерес до співпраці в рамках проєкту.

Із ключовими компонентами освітнього курсу присутніх ознайомила координаторка проєкту Юлія Калюжна. Актуальність курсу HumEU визначають 4 аспекти сучасного управління людськими ресурсами в Україні. Так, наявною є фрагментарність знань з управління персоналом у підприємців, а вміння комунікувати та керувати колективом необхідно фахівцям кожної професії. Невпинно розвивається глобалізація, проте в українських фахівців відсутній досвід командотворення на засадах крос-культурних відмінностей працівників у міжнародному бізнесі, проблемою є брак гуманістичної візії, нехтування загальними європейськими принципами у бізнесі та при формуванні організаційно-культурного середовища компаній. Існують прояви дискримінації у сфері зайнятості —  дискримінація в заробітній платі; дискримінація при наймі на роботу та звільненні з роботи; професійна сегрегація; дискримінація в освіті і професійній підготовці; відсутність умов для продовження професійного життя працівників; нерівні можливості працевлаштування в зв’язку із гендерною ознакою, віком, фізичними вадами працівника, його расовою або етнічною приналежністю, сексуальною орієнтацією і т.п.  Актуальність курсу підтверджується також тим, що на участь у пілотному курсі HumEU вже надійшла 81 заявка від студентів Запорізького національного університету.

Саме ці аспекти й сформували стратегічну мету спецкурсу — формування толерантної, гуманістичної візії в управлінні людськими ресурсами та її імплементація на українських підприємствах шляхом надання студентам професійних компетенцій для управління персоналом, що ґрунтуються на європейських цінностях, ефективних крос-культурних комунікаціях.

Юлія Калюжна  розкрила чотири ключові компоненти курсу, які сприятимуть максимально ефективному досягненню мети курсу його слухачами:

Модуль 1. Європейські кейси формування толерантності та гуманістичної візії в управлінні людськими ресурсами.

Модуль 2. Європейський досвід боротьби з дискримінацією в сфері зайнятості.

Модуль 3. Основні напрямки європейського гуманістичного підходу до розвитку організаційно-культурного та соціального середовища організації.

Модуль 4. Європейські техніки командоутворення на основі крос-культурної взаємодії.

Впродовж вивчення курсу, слухачі зможуть навчитися ефективно управляти людськими ресурсами, створювати команди на засадах крос-культурних відмінностей оточення формувати організаційно-культурне середовище на підприємствах на основі гуманізму, толерантності, плюралізму, справедливості, солідарності та рівності, будувати бізнес-моделі корпоративного соціального бізнесу, розробляти та впроваджувати системи заходів щодо протидії різних форм дискримінації, розвивати власний емоційний інтелект, розв’язувати конфлікти та протиріччя в сфері HR-управління, розвинути власні soft skills (комплекс неспеціалізованих, надпрофесійних особистісних навичок) та багато чому іншому.

За підсумками заходу всі учасники виявили палке зацікавлення концепцією проєкту та майбутніми заходами (конференціями, круглими столами, тренінгами), які заплановані у 2022-2025 рр.

Завершуючи обговорення проєкту, Козик Василь наголосив на надзвичайній важливості й актуальності проєкту «Європейська гуманістична візія в управлінні людськими ресурсами», на важливості розвитку і подальшого поширення гуманістичної візії в Україні, а також відзначив готовність до широкої співпраці в рамках проєкту HumEU та поза його межами.

Команда проєкту HumEU вдячна всім учасникам заходу за участь та має велику надію на подальшу плідну співпрацю.

Матеріали презентації курсу можна переглянути на Youtube каналі проєкту за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=0ezYSBR89qs

Слідкувати за новинами та анонсами проєкту можна у соціальних мережах (група фейсбук https://www.facebook.com/groups/humeu , сторінка інстаграм https://www.instagram.com/humeu.project )

Сергій Корінний,

учасник проєктної команди HumEU,

к.е.н., доц. кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів і

 економіки міжнародного туризму

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.