Економічний факультет ЗНУ об’єднав науковців, освітян і фахівців-практиків задля розвитку України

20 вересня на економічному факультеті Запорізького національного університету (ZNU, Zaporizhzhia National University) відбулося засідання ХІІІ міжнародного круглого столу «Інтеграція освіти, науки і бізнесу». Це – важлива подія, на яку щороку чекають як представники науки, закладів вищої освіти, так і бізнесмени, які давно і плідно співпрацюють з університетом. Організатори перетворили засідання круглого столу на інформаційний майданчик, створений задля обміну ідеями, реалізації бізнес-можливостей та спільних проєктів у сферах технологічного трансферу й інновацій.

Захід відбувся за сприяння програми Європейського Союзу «Еразмус+», напрям ім. Жана Моне в межах проєктів ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH «Європейська гуманістична візія в управлінні людськими ресурсами» та 101085727 «Цифровізація економіки в умовах пандемії СOVID-19 як стратегічна платформа розвитку економіки держави», Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізькій області, АТ «Ощадбанк», АТ КБ «ПРИВАТБАНК», АТ «УКРСИББАНК», ПАТ «Запоріжсталь», ПрАТ «Запоріжтрансформатор», АТ «МОТОР СІЧ».

Головні питання, які розглянули під час проведення заходу це: проблеми інтеграції освіти, науки та бізнесу; інституційно-інноваційні напрями інтеграційних процесів; співпраця освіти, науки й бізнесу заради перемоги України; інтеграція науки і бізнесу як основа національного економічного розвитку, нова траєкторія співробітництва Україна – ЄС: економічна безпека, ефективність використання ресурсів, сучасні інструменти управління розвитком підприємств і регіонів, цифровізація економіки як стратегічна платформа розвитку держави та європейські гуманістичні підходи до управління людськими ресурсами.

Модераторка заходу – завідувачка кафедри фінансів, банківської справи і страхування, професорка Алла Череп – привітала присутніх, які, попри важкий воєнний час, знайшли змогу приєднатися до роботи засідання круглого столу й наголосила на важливості обраної для обговорення теми. Також вона висловила сподівання, що наступного разу, в 2025 році, всі присутні на засідання зможуть зібратися і в стінах ЗНУ. До щирих привітань і побажань плідної роботи доєднався проректор із наукової роботи вишу Геннадій Васильчук. Крім того, він поділився з присутніми інформацією про новації в галузі науки, які чекають на українських вчених. Під час пленарного засідання перед його учасниками виступив і президент Національної академії наук вищої освіти України, доктор наук, професор Станіслав Табачніков, який запропонував хвилиною мовчання вшанувати пам’ять загиблих у російсько- українській війні. Він подякував ректорові університету, професору Миколі Фролову та ректорату ЗНУ за організацію такого важливого заходу та розповів про стратегічні завдання розвитку Національної академії наук вищої освіти України, зокрема про майбутні проєкти співпраці із Запорізьким національним університетом.

Директорка Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Юлія Погребняк, віцепрезидентка відділення природничих наук Національної академії наук вищої освіти України, професорка кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб № 2 Національного медичного університету імені О. Богомольця, докторка наук Валентина Мойсеєнко, в. о. декана економічного факультету, докторка наук, професорка Валентина Гельман у своїх виступах порушили тему ролі Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради в сприянні розвитку вищої освіти та науки в Запорізькому регіоні, а також тему сучасного стану освіти в України та підготовку висококваліфікованих фахівців. Докторка PhD соціальних наук (менеджмент), доцентка університету спорту (Литва), давня партнерка економічного факультету ЗНУ Регіна Андрюкайтене розповіла про литовсько-українську співпрацю в сфері освіти і науки, скориставшись для цього українською мовою. Проректор з економіки та розвитку Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, доктор наук, професор Роман Шерстюк презентував таку важливу тему, як «Економічні імперативи розвитку інтеграційних процесів у бізнесі, науці й освіті».

Президент ГО «Академії соціального управління», доктор наук, професор кафедри управління інноваційною діяльністю та сферою послуг, Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Богдан Андрушків презентував надзвичайно актуальну та дуже цікаву тему «Комплексне використання людського та штучного інтелекту задля забезпечення миру у світі». У центрі уваги під час виступу професора Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, доктора наук Володимира Парсяка були «Вектори розвитку українського суднобудування в повоєнні часи».

Приватний підприємець, власник і СЕО-фахівець компанії «МЕБЛІОТЕКА: МЕБЛЕВИЙ МУЛЬТИБРЕНД», аспірант ЗНУ Станіслав Нагаєць висвітлив у своєму виступі «Європейські гуманістичні підходи до управління людськими ресурсами: проєкція на українське сьогодення». Ще один аспірант ЗНУ, бізнес-аналітик IT-компанії «ЕРАМ» Олександр Гордій розглянув «Інвестиційно-інноваційну діяльність в умовах війни та повоєнний період».

У виступі постійного партнера та стейкхолдера економічного факультету – директора ТОВ «ПРОКОМ» Сергія Бутенка йшлося про «Особливості аналітичної роботи в сфері малого та середнього бізнесу». Сертифікована інженерка-землевпорядниця, співробітниця ТОВ «Центр землеустрою та геодезії», фізична особа – підприємиця, членкиня громадської організації «Всеукраїнська спілка сертифікованих-інженерів землевпорядників» Тетяна Брикова темою свого виступу обрала таку:«Землевпорядна справа в Україні та її цифрові трансформації за сучасних умов».

Асистент кафедри статистики економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Степан Васьків представив увазі присутніх виступ щодо «Нових векторів транскордонного співробітництва України та ЄС». Також учасникам круглого столу презентували доповідь завідувачки кафедри фінанси банківська справа і страхування, професорки Алла Череп і професора кафедри управління персоналом і маркетингу Олександра Черепа, присвячену напрямку «Управління інвестиційно-інноваційною діяльністю за умов війни та в повоєнний період».

Можливість почути актуальні наукові виступи на різнопланові економічні теми та поставити запитання спікерам неабияк зацікавила присутніх. Наприкінці заходу вони подякували організаторам заходу, а також висловили щирі слова подяки Збройним силам України, щоденний подвиг яких зробив можливим наукову зустріч і розвиток науки та освіти загалом.

Наприкінці заходу підкреслили, що за результатами роботи круглого столу вийде збірник наукових статей, матеріали якого використовуватимуться для розвитку науки й підготовки висококваліфікованих фахівців.

Для довідки

Серед організаторів заходу – Міністерство освіти і науки України, Запорізький національний університет, Запорізька обласна державна адміністрація, Національна академія наук вищої освіти України, Міжнародна академія освіти і науки України, Академія економічних наук України, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, Університет Григорія Сковороди в Переяславі, Алматинський гуманітарно-економічний університет (Казахстан), Вармінсько-Мазурський університет (Польща), Економічний університет у Катовіцах (Польща), Економічний університет у Познані (Польща), Інститут розвитку міжнародної співпраці (Польща), Казахський національний педагогічний університет ім. Абая (Казахстан), Каспійський університет (Казахстан), Навчальний комплекс Сан Март Шавань (Франція), Університет Туран (Казахстан), Ургенчеський державний університет (Узбекистан).

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.