Керівник відділу Data Science відомої світової компанії поділилась своїм досвідом роботи із студентами економічного факультету

6 травня 2024р. на економічному факультеті ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) кафедра економічної кібернетики провела гостьову лекцію Sr. Product Manager for Director, Data Science Lead at Animal Health IT Advanced Analytics MSD Prague Technology Center (Чехія) Юстіни Іванаускайте. Тема лекції – «Чим математика допомогла / не допомогла у моїй кар’єрі».

На початку лекції із привітальним словом до присутніх звернулись завідувач кафедри економічної кібернетики, д.е.н., професор Наталія Максишко та заступник декана економічного факультету із навчальної роботи, д.е.н., професор Сергій Іванов. У своїх виступах вони привернули увагу присутніх до важливості математичного мислення та  системного підходу при прийнятті рішень у роботі в команді та обробці великих обсягів даних.

Далі гостя розповіла про свій шлях у навчанні та кар’єрі. Юстіна Іванаускайте отримала кваліфікаційний рівень бакалавра за спеціальністю «Економетрика» у Вільнюському університеті (Литва) на факультеті математики та інформатики. За програмою Erasmus навчалась у Копенгагенському університеті (Данія). Кваліфікаційний рівень магістра за спеціальністю «Фінансова економетрика» отримала у Амстердамському університеті (Universiteit van Amsterdam, Нідерланди). Дисципліни, які вивчала лектор можна умовно розділити на такі великі групи:

– математичні дисципліни («Математичний аналіз», «Дискретна математика», «Алгебра та геометрія», «Стохастичні розрахунки»);

– різноманітні економетричні дисципліни («Економетрика», «Макроеконометрика», «Фінансова економетрика», «Нелінійна економічна динаміка», «Теорія ігор» тощо);

– дисципліни з програмування та структури даних;

– іноземні мови (англійська, данська) та гуманітарні дисципліни («Філософія», «Історія», «Психологія»).

Під час навчання у університеті Юстіна віддавала перевагу математичним дисциплінам та програмуванню, що дозволило ще під час навчання пройти тримісячну практику у компанії Timberlake Consultants (Лондон, Великобританія) як консультант з економетрики. У компанії вона виконувала спеціальні економетричні завданя, вирішувала економетричні запити від клієнтів, таких як Європейський центральний банк. А потім за рекомендацією університету працювала у Public Policy and Management Institute (Вільнюс, Литва) як економетрист. На цій посаді вона займалась  економетричним моделюванням та прогнозуванням міграції для країн ЄС, Норвегії та Швейцарії, писала рецензій на попередні дослідницькі роботи з питань міграції.

Подальше кар’єрне зростання було пов’язано із компанією Data2Decisions (Лондон, Великобританія), яка згодом стала частиною міжнародної компанії Dentsu. Юстіна Іванаускайте працювала над моделюванням проекту ефективності маркетингу та просування для найбільшого клієнта компанії, готувала дані та оцінки великих панельних моделей. Була причетна до створення внутрішнього пакету R, який дозволяв комфортно оцінювати моделі з сотнями змінних, та займалась моделюванням для товарів масового споживання та роздрібних даних.

Після переїзду до Чехії близько 8 років тому лектор розпочала роботу у фармацевтичній компанії MSD Czech Republic (Прага, Чехія) та працювала на посадах від Data Scientist різного рівня (Junior, Senior) до Data Science Lead, Director. До завдань дослідника даних відносились:

– використання різних статистичних методів і вдосконалених алгоритмів для дослідження вакцин (стохастичне моделювання), дослідження/створення методів для оцінки ефективності вакцини, фінансових та виробничих проєктів;

– для провідної сільськогосподарської компанії в Європі створення інструменту управління фермою, який базується на алгоритмах науки про дані;

– керівництво математичним і кодовим забезпеченням якості та розробкою моделі для прогнозних часових рядів і проекту сценарію «що-якщо» для попиту на ліки – 10 дослідників даних у багатонаціональному та багатогеографічному (Чехія, Сінгапур, Індія) середовищі за допомогою R, git, JIRA та Confluence;

– робота у команді провідної центральної групи наукових даних у сфері ІТ у галузі охорони здоров’я тварин у MSD.

 Команда підтримує всі підрозділи: дослідження та розробки, ланцюг постачання, виробництво, комерційний відділ і відділ здоров’я тварин, визначає можливості Data Science від ідеї до успішної реалізації з наголосом на отриманій вартості.

У другій частині лекції Юстіна Іванаускайте привернула увагу слухачів до необхідності правильно організувати тайм-менеджмент у своїй діяльності й опинитися вчасно у потрібному місці (володіти тими навичками та технологіями, які найбільш затребувані саме зараз).

Володіння на високому рівні математичними знаннями дозволяє вирішувати проблеми, будувати ланцюги думок, сформувати стратегічне мислення. Але з іншого боку, виникає проблема формувати складні рішення, прискіпливість до деталей та індивідуальної роботи. При вирішенні складних завдань, коли структура не формується, хід думок може бути паралізованим.

Під час роботи у команді виникає потреба у комуні куванні з іншими учасниками, а в цьому можуть допомогти знання з історії, психології. Занадто глибока концентрація на математиці та алгоритмах може призвести до того, що інші речі залишаться поза увагою. Раціональність також має межі.

Лекцію було завершено Маніфестом фінансових модельєрів, який сформулювали інженери Paul Wilmott та Emanuel Derman після фінансової кризи 2008-2009 років:

 «– Я буду пам’ятати, що не я створив світ, і він не задовольняє моїм рівнянням.

– Хоча я буду сміливо використовувати моделі для оцінки вартості, я не буду надмірно захоплений математикою.

– Я ніколи не пожертвую реальністю заради елегантності, не пояснивши, чому я так вчинив.

– Я також не даватиму людям, які використовують мою модель, хибної впевненості в її точності. Натомість, я чітко вказую на її припущення та прорахунки.

– Я розумію, що моя робота може мати величезний вплив на суспільство та економіку, багато з яких я не можу собі уявити».

Лекція викликала зацікавлення слухачів. До лектора було поставлено велику кількість питань щодо цінності лекцій з філософії для подальшої роботи, особливостей програмного забезпечення для створення звітів, відчуттів, коли потрібно зупинитись при структуруванні системи тощо.

Наприкінці зустрічі Юстіна Іванаускайте порадила студентам оволодіти розмовною іноземною мовою, приділити увагу знанням з теорії ймовірностей, статистики, економетрії, теорії множин. Побажала отримати навички роботи з базами даних, мати уявлення про мови програмування Pyton, R, SQL та володіти м’якими навичками для роботи у команді.

Викладачі та студенти економічного факультету ЗНУ, а також запрошені слухачі висловили вдячність Юстіні Іванаускайте за проведену лекцію та поради для майбутніх фахівців з економіки.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.