На кафедрі економічної кібернетики ЗНУ пройшла підсумкова конференція за результатами виробничої практики студентів 3 курсу

Практику проходили 12 студентів 3-го курсу освітньої програми «Економічна кібернетика» спеціальності 051 Економіка. Терміни практики з 03.06.2024 по 23.06.2024. Місця практики обирались студентами самостійно на основі базових підприємств та організацій. Усі місця практики відповідали майбутній спеціальності.

Кожний студент одержав індивідуальне завдання згідно з програмою проходження практики. Керівники практики від кафедри проф. Наталія Максишко та асистент Олег Баштанник проводили консультації з виконання завдань практики, дистанційний контроль студентів, підготовку звітів, презентацій.

На підсумковій конференції з практики відбувся публічний захист студентських звітів, їх обговорення та корисний обмін досвідом, інформацією про роботу різних підприємств в умовах війни. Викладачами було поставлено багато питань і студенти достойно захистили результати своїх робіт, одержали 6 оцінок «відмінно» і 2 «добре».

Цікавою була доповідь студента Остаха Сергія (ТОВ «Нова Пошта»). У компанії запроваджують сучасні IT рішення. В серпні 2014 року компанія почала безкоштовно доставляти вантажі для волонтерів. «Гуманітарна пошта України» є одним із головних соціальних проєктів компанії і невіддільною складовою логістики волонтерського руху. НП має систему показників якості (KPI) для кожного підрозділу окремо, що покращує управління.Присутні на конференції ставили питання стосовно організації транспортної логістики, пошуку ефективних рішень в управлінні «Новою Поштою», можливості подальшої співпраці науковців кафедри з цією фірмою.

Корнаухов Євгеній проходив практику онлайн в АТ КБ «ПриватБанк» (ПБ). 46,3% фізичних осіб вважають його основним банком. Євгеній пройшов 10 теоретичних тестів і виконав 2 практичних завдання та одержав «Сертифікат про проходження практики», згідно якого його занесено до кадрового резерву банку.

Шадрін Владислав і Лєдяєва Карина проходили практику в ТОВ «Бізнес Софт» м. Запоріжжя, яке здійснює повний перелік послуг із підтримки програмних продуктів системи Business Automation Software (BAS). Індивідуальне завдання полягало у проведенні аналізу та прогнозування навантаження на обладнання одного із замовників «Бізнес Софт» – підприємства з ремонту та обслуговування автомобілів. Мета практичної частини роботи – визначення потреби в технологічному обладнанні для досягнення кращих економічних показників підприємства в майбутньому.Під час практики було визначено пікові періоди використання обладнання, що дозволило виявити найбільш завантажені години та дні, а застосування статистичних методів та алгоритмів допомогло спрогнозувати майбутні навантаження на обладнання, враховуючи сезонні та інші циклічні фактори. На основі отриманих даних та прогнозів було розроблено рекомендації щодо оптимізації використання обладнання.

Підлісний Роман проходив практику в ІТ компанії ТОВ «АВЕДсофт», яка надає послуги з розробки, просування, супроводу сайтів. Ефективний пошук клієнтів для команди «АВЕДсофт» поєднує аналіз ринку, використання різних каналів для залучення клієнтів, в основному на американський біржі Upwork, розробку якісних маркетингових матеріалів та ефективну роботу з потенційними клієнтами. За актуальністю перші місця займають питання кібервійни, кібербезпеки, логістики, економіки, міжнародної торгівлі в умовах війни, які потребують інноваційних підходів та рішень.

Єлизавета Шамрай (ТОВ «АВЕДсофт») доповідала про застосування системи ключових показників ефективності (КРІ) для покращення управління ІТ-компанією. Розглядалися 3 показники: коефіцієнт завантаженості, рівень плинності кадрів та індекс співпраці.

Питання до Єлизавети стосувалися об’єктивності та суб’єктивності КРІ, способів їх розрахунку тощо.

Слід зауважити, що в більшості випадків керівниками від підприємств були випускники ЗНУ освітньої програми «Економічна кібернетика»: Поліна Спаська (магістрантка 2-го курсу, переможниця Міжнародної студентській олімпіаді з інформаційних технологій «IT-Universe 24»), Сергій Куркула (аспірант 3-го року) та інші провідні фахівці у своїх фірмах. Кафедра таким чином підтримує зв’язок поколінь, опікується працевлаштуванням.

ІТ-технології, штучний інтелект стрімко розвиваються і впливають на економіку і всі сфери сучасного життя. Тому бажано, щоб керівництво МОНУ, ЗНУ і економічного факультету сприяло підвищенню уваги до такої непростої освітньої програми «Економічна кібернетика», наприклад, розширенням набору абітурієнтів на бюджетну форму навчання.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.