У ЗНУ організували проведення засідання X Міжнародного круглого столу «Інтеграція освіти, науки і бізнесу»

Шістнадцятого вересня у ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) відбулося засідання X міжнародного круглого столу «Інтеграція освіти, науки і бізнесу». Його присвятили 30-річчю незалежності України та 30-річчю економічного факультету Запорізького національного університету. Участь у цьому заході взяли українські та міжнародні представники освітньої галузі, органів місцевого самоврядування, експерти-економісти й представники бізнесу.

У ЗНУ організували проведення засідання X Міжнародного круглого столу «Інтеграція освіти, науки і бізнесу»

Гостей і учасників цього зібрання радо вітали у стінах ЗНУ заступник голови Запорізької обласної ради Геннадій Фукс, перший проректор Олександр Бондар і декан економічного факультету Алла Череп. Так, Геннадій Григорович відзначив, що наша країна знаходиться на 131 місці у світі за класифікацією економічних свобод. А економічні свободи – це саме те, що може визначити розвиток країни. Крім того, важливим є створення сприятливого бізнес-клімату та робота фахових економістів, які можуть побудувати успішні підприємства. Зокрема, Олександр Бондар, звертаючись до науковців, студентів і гостей заходу, наголосив, що подібні заходи із залученням провідних науковців допоможуть інтегрувати освіту, науку, бізнес і державне управління, знайти нові цікаві ідеї, концепції для їх подальшого втілення і реалізації задля вирішення системних економічних проблем, ефективного використання природних ресурсів і процвітання України. Також він відзначив, що за підсумками цього заходу напрацюють реальні пропозиції для посадовців для їх реалізації і подальшого втілення.

Як відзначили організатори, основна місія засідання круглого столу «Інтеграція освіти, науки і бізнесу», який проводиться в рамках вищезгаданого проєкту, полягає в обміні ідеями реалізації бізнес-можливостей і створенні спільних проєктів у галузях технологічного трансферу та інновацій. Учасники засідання круглого столу обговорили низку важливих і актуальних питань, серед яких: проблеми інтеграції освіти, науки і бізнесу; інституційно-інноваційні напрями інтеграційних процесів; перспективи співробітництва науки і бізнесу; їхня інтеграція як основа національного економічного розвитку; нова траєкторія співробітництва «Україна – ЄС»: економічна безпека, ефективність використання ресурсів, сучасні інструменти управління розвитком підприємств і регіонів; формування кластерних і мережевих моделей креативного розвитку сільського туризму в Україні на основі європейського досвіду тощо.

За словами Алли Череп, до засідання круглого столу залучили представників міської та обласної влади, малого і середнього бізнесу, науковців з інших країн (Литви, Казахстану, Польщі), представників відділу міжнародних зв’язків, науковців різних факультетів ЗНУ та Інженерного навчально-наукового інституту ЗНУ. Крім того, засідання круглого столу стало поштовхом для подальших інновацій у суспільстві. На думку Алли Василівни, заклади вищої освіти повинні стати авангардом у реалізації інноваційних проривів що є дуже важливим для економіки країни. У своїй доповіді декан економічного факультету Алла Череп зазначила, що саме наука повинна демонструвати, як розвивати економіку і рухати суспільство. Так, одним із завдань для України є створення сприятливих умов для інвесторів та створення соціально відповідального бізнесу, який би піклувався про формування заможного суспільства за прикладом країн, де бізнес є найбільш соціально відповідальним (Норвегія, Швейцарія, Німеччина, Данія, Нідерланди). Зокрема, основними напрямками соціальної відповідальності є забезпечення пільг працівникам, благодійність, освітні можливості, екологія та енергозбереження. Своєю чергою, наука повинна допомагати бізнесу орієнтуватись у питаннях стратегії побудови ефективних підприємств. Також важливим для розвитку економіки є формування культури сплати податків, бережливе й раціональне ставлення до природних ресурсів, розвиток підприємництва, створення умов для якісної медичної допомоги, якісної освіти, зменшення нерівності у суспільстві, подолання бідності і впровадження інноваційних технологій.

Також перед учасниками конференції виступила Мойсеєнко Валентина Олексіївна – віцепрезидентка відділення природничих наук Національної академії наук вищої освіти України, професорка кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб № 2 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, докторка медичних наук. Вона розповіла про стратегічні вектори співпраці Національної академії наук вищої освіти України і Запорізького національного університету та вручила декану факультету Аллі Череп власну монографію. Крім того, із доповіддю, присвяченою модернізації економіки та питанням регулювання ринку землі, виступив Бабміндра Дмитро Іванович – завідувач кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму Запорізького національного університету, доктор економічних наук, професор. Зокрема, він розповів про 5 складників модернізації економіки: інновації, інвестиції, інституції, інфраструктура, інтелект і звернув увагу на можливості використання природних ресурсів для розвитку економіки. Також він вручив декану факультету Аллі Череп подяки від колективу факультету й фахові книги з нагоди 30-річного ювілею факультету.

Загалом, до участі у науковому зібранні долучилося чимало фахівців, які представляють науку, фінансові установи, виробництво, малий та середній бізнес. Зокрема, серед них: докторка PhD, доцентка кафедри обліку і аудиту Університету Туран (Казахстан) Раушан Бекова; професорка Університету Ромериса (Литва) Симанавічене Жанета; Процюк Раду Георгійович – перший віцепрезидент, головний учений секретар Національної академії наук вищої освіти України; професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, доктор медичних наук; Власова-Процюк Галина Йосипівна – членкиня-кореспондентка Міжнародної академії освіти і науки; Степаненко Володимир Васильович – генеральний директор Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізькій області; Андрюкайтене Регіна – завідувачка кафедри бізнесу та економіки Маріямпольської колегії, докторка PhD соціальних наук (менеджмент), доцентка; Меняйло Вікторія Іванівна – професорка кафедри загальної та прикладної фізики, координаторка PhD-програм Запорізького національного університету, докторка педагогічних наук, доцентка; Воронкова Валентина Григорівна – завідувачка кафедри менеджменту організації та управління проєктами Інженерного навчально-наукового інституту ЗНУ; Максишко Наталія Костянтинівна — завідувачка кафедри економічної кібернетики Запорізького національного університету, докторка економічних наук, професорка; Абдуллаєв Ільос Султанович – професор Ургенчеського державного університету, доктор економічних наук, професор; Венгерська Наталя Сергіївна – доцентка кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму Запорізького національного університету, кандидатка економічних наук, доцентка, координаторка проєкту JMM DIRUT; Бутенко Сергій Миколайович – директор ТОВ «Проком» та інші. Вони поділились своїм баченням сьогодення та перспектив розвитку освіти, науки і бізнесу, пріоритетними напрямками розвитку їхньої співпраці.

Усі учасники засідання оцінили участь у цьому міжнародному заході як дуже важливу й результативну. Вони висловили впевненість, що висновки, викладені в резолюції, ухваленої за результатами роботи круглого столу матимуть позитивний вплив на подальший розвиток взаємодії освітян, науковців та підприємців не лише нашого регіону, а й у сієї країни.

Зауважимо, що X Міжнародний круглий стіл «Інтеграція освіти, науки і бізнесу» організований в рамках реалізації міжнародного проєкту «Диверсифікація сільського туризму через збалансованість та креативність: поширення європейського досвіду в Україні» DIRUT відповідно до Грантової угоди щодо діяльності в рамках програми ERASMUS+ за сприяння Міністерства освіти і науки України, Запорізької обласної державної адміністрації, Національного Еразмус+ Офісу в Україні (м. Київ),Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізькій області (м. Запоріжжя), Національної академії наук вищої освіти України (м. Київ), Академії економічних наук України (м. Київ), Всеукраїнської спілки вчених-економістів (м. Київ), Національної  туристичної організації України, (м. Київ),Асоціації в’їзних туроператорів України (м. Київ), Туристичного оператора «Київський Супутник» (м. Київ), Запорізької  обласної туристичної асоціації (м. Запоріжжя), Агенції сталого розвитку «АСТАР», (м. Хмельницький), Східноєвропейського університету імені Рауфа Аблязова (м. Черкаси), Університету Григорія Сковороди в Переяславі (м. Переяслав), Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (м. Дніпро), Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II, (м. Берегово), Луганського національного університету імені Тараса Шевченка (м. Старобільськ), Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного (м. Мелітополь), Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (м. Тернопіль), Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (м. Чернівці), Алматинського гуманітарно-економічного університету (Казахстан), Вармінсько-Мазурського університету (Польща), Економічного університет у Катовіцах (Польща), Економічного університету у Познані (Польща), Інституту розвитку міжнародної співпраці (Польща), Казахського національного педагогічного університету ім. Абая (Казахстан), Каспійського університету (Казахстан), Навчального комплексу Сан Март Шавань (Франція), Університету Туран (Казахстан), Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізькій області, ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», АТ «Ощадбанк», ПАТ «Укрсиббанк», ПАТ «Запоріжтрансформатор», ПАТ «Запоріжсталь», ПАТ «Мотор Січ», ПАТ «Пологівський олійноекстракційний завод» та інших.

Олена Переверзєва

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.