На економічному факультеті ЗНУ проходять гостьові лекції для здобувачів освітньо-професійної програми «Міжнародна економіка»

У рамках реалізації Договору про співпрацю, укладеного між Таврійським державним агротехнологічним університетом імені Дмитра Моторного (ТДАТУ) та Запорізьким національним університетом (ZNU, Zaporizhzhia National University) на економічному факультеті шостого жовтня відбулася гостьова лекція для здобувачів спеціальності 051 «Економіка» освітньо-професійної програми «Міжнародна економіка». На тему «Інституційна природа організованої злочинності: міжнародний аспект» виступив доктор економічних наук, професор кафедри бізнес-консалтингу та міжнародного туризму ТДАТУ Сергій Кальченко. Лекцію організували в онлайн-форматі за допомогою платформи Zoom.

На економічному факультеті ЗНУ проходять гостьові лекції для здобувачів освітньо-професійної програми «Міжнародна економіка»
На економічному факультеті ЗНУ проходять гостьові лекції для здобувачів освітньо-професійної програми «Міжнародна економіка»

Організаторами заходу з боку ЗНУ виступили докторка економічних наук, професорка, декан економічного факультету Алла Череп, гарантка освітньо-професійної програми «Міжнародна економіка» освітнього рівня бакалавр, кандидатка економічних наук, доцентка Наталя Дугієнко та кандидатка економічних наук, доцент, координаторка проекту Erasmus+ JMM DIRUT Наталя Венгерська. Також у заході взяв участь доктор економічних наук, професор кафедри  управління персоналом і маркетингу Олександр Череп.

Для студентів-міжнародників професорСергій Кальченко запропонував авторський варіант розуміння особистого й економічного насильства як елемента культурної спадщини. Були наведені яскраві приклади, які зацікавили слухачів та викликали жваву дискусію. У рамках презентації розглянули такі  питання: 1.Особисте та економічне насильство як елемент культурної спадщини. 2.Мафія як соціально-економічний інститут. 3. Корупція як економічне явище.

Під час лекції сформулювали інституційні засади становлення кримінального складника соціально-економічних відносин у межах державних утворень провідних країн світу. Окрему увагу приділили висвітленню генезису американської мафії як типового прикладу етнічної організованої злочинності. Особливу зацікавленість у слухачів викликало запропоноване лектором авторське бачення мафії як соціально-економічного інституту.

Загалом лекційний матеріал є складником авторського курсу професора Сергія Кальченка з дисципліни «Інституційна синергія», який викладається для студентів спеціальності 051 «Економіка» другого (магістерського) рівня ТДАТУ. Тема лекції для студентів ЗНУ виявилась настільки актуальною та цікавою, а неординарний підхід лектора до викладення матеріалу сприяв поглибленню знань здобувачів із навчальних дисциплін «Економіка зарубіжних країн» (теми «Економіка Італії», «Економіка США») та «Міжнародний бізнес» (тема «Середовище міжнародного бізнесу»), які читають на 2 та 4 році навчання освітньо-професійної програми «Міжнародна економіка» освітнього рівня бакалавр.

 Оскільки навчальний план бакалаврів спеціальності 051 «Економіка» освітньо-професійної програми «Міжнародна економіка» не передбачає дисциплін інституційного напряму, за результатами обговорення лекції висловили пропозиції щодо доповнення теоретичними та практичними елементами інституційної економіки окремих курсів, які викладаються для здобувачів освіти ЗНУ.

Представники економічного факультету щиро вдячні шановному Сергію Володимировичу за цікаву насичену лекцію та висловили сподівання на продовження цієї співпраці. Зокрема, незабаром, професор Сергій Кальченко в рамках співпраці прочитає лекції для слухачів курсуErasmus+ JMM DIRUT.

Сергій Кальченко,

професор кафедри бізнес-консалтингу та міжнародного туризму ТДАТУ

Наталя Дугієнко,

кандидатка економічних наук,

доцентка кафедри міжнародної економіки,

природних ресурсів та економіки міжнародного туризму

Наталя Венгерська,

кандидатка економічних наук, доцентка кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму,

координаторка проєкту Erasmus+ JMM DIRUT

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.