Науковиця економічного факультету ЗНУ та гостьова дослідниця Талліннського університету Наталя Венгерська поділилася результатами міжнародної співпраці

Науковиця економічного факультету ЗНУ та гостьова дослідниця Талліннського університету Наталя Венгерська поділилася результатами міжнародної співпраці

Науково-педагогічний склад економічного факультету Запорізького національного університету (ZNU, Zaporizhzhia National University) докладає багато зусиль задля розширення міжнародної співпраці вишу, розвитку й удосконаленню проєктної діяльності. Так, доцентка кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму, к.е.н., координаторка проєкту «Erasmus+ DIRUT» Наталя Венгерська перебувала з 28 грудня 2022 року по 28 березня 2023 року в Центрі ландшафту та культури Гуманітарного факультету Талліннського університету як гостьова дослідниця. Також вона мала змогу пройти міжнародне науково-педагогічне стажування на базі Центру.

Наталя Венгерська упродовж трьох місяців працювала разом із колегами з інших провідних закладів вищої освіти України (к. геогр. н., доценткою Олесею Корнус, Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка, к. геогр. н., доценткою Вікторією Пацюк, Криворізький державний педагогічний університет, к. держ. упр., доценткою Валентиною Холодок, Харківська державна академія культури) над міжнародним дослідницьким проєктом «Розвиток українських прифронтових громад і туристичного бізнесу в умовах війни та стратегії на майбутнє». Робота тривала за підтримки Естонського дослідницького агентства. Керівництво здійснював доцент з управління рекреацією Талліннського університету, засновник естонської компанії Reimann Retked, член правління Асоціації екотуризму Естонії Март Рейман. Доцентка Наталія Венгерська відповіла на кілька запитань, пов’язаних із її іноземним стажуванням:

— Пані Наталіє, які напрямки роботи передбачав Ваш гостьовий науковий візит до Талліннського університету?

Цей гостьовий візит передбачав досить широкий спектр напрямків роботи: ознайомлення з тенденціями розвитку та науково-дослідною діяльністю вишу, участь у дослідницькому проєкті «Розвиток українських прифронтових громад і туристичного бізнесу в умовах війни та стратегії на майбутнє», проведення наукових семінарів, відвідування заходів і тренінгів, обмін досвідом щодо використання інноваційних методів викладання, читання лекцій для студентства. Також налагодили й співпрацю в галузі подальшої міжнародної проєктної діяльності.

— Які важливі наукові заходи або зустрічі Ви змогли відвідати в Естонії?

— Наш координатор, доцент з управління рекреацією Талліннського університету Март Рейман організувавнам незабутні зустрічі. На початку лютого ми разом із представниками\цями українського бізнесу в галузі сільського туризму, які також у цей час відвідували Естонію за запрошенням Марта, взяли активну участь у численних заходах. Зокрема, зустрілися з керівництвом Талліннського університету: проректором з розвитку Кетрін Сакс і проректором з науки Кетрін Ніглас. Вони ознайомили нас зі структурою вишу та особливостями його участі в різноманітних європейських програмах. Досить насиченою була зустріч іздепутатом Парламенту Естонії Марко Міккельсоном, який познайомив нас з історією Естонського Парламенту, особливостями трансформації естонського суспільства, а також запевнив нас у подальшій підтримці від Естонії в різних галузях і напрямках. Не менш цікавою була зустріч із Міським головою муніципалітету Куусалу Терьє Краанвелт. Вона ознайомила нашу делегацію з особливостями розвитку підприємництва, аграрного виробництва та сільського туризму в громаді. Ми відвідали провідну міжнародну туристичну виставку Естонії«Tourest-2023». Тут можна ознайомитися з туристичними продуктами різних регіонів і дестинацій Естонії, а також багатьох інших країн світу: Туреччини, США, Японії, Танзанії, Латвії, Фінляндії, Мальти, Грузії, Албанії тощо. На жаль, цьогоріч Україна не була представлена на виставці, але в результаті нашого спілкування з представниками\цями різних туристичних організацій Естонії відбулося обговорення перспективи поглиблення українсько-естонського співробітництва в напрямку розвитку різних видів туризму в повоєнний період, зокрема акцент зробили на галузі сільського туризму. Також цей гостьовий візит підкріплювався численними екскурсіями в галузі сільського, пізнавального та промислового туризму, які стануть запорукою апробації прогресивної досвіду Естонії як в розвитку туризму, так і освіти та науки в Україні.

— Чи отримали Ви нові пропозиції співпраці від естонських й українських колег під час зустрічей?

— Відзначу, що досить ефективними ці зустрічі були з точки зору міжнародної співпраці та кластерної взаємодії в ланцюжку «освіта-наука-бізнес- громадськість-держава». Під час них ми взаємодіяли з українською делегацією сільського туристичного бізнесу ГО «Спілка сільського зеленого туризму України», що давало можливість чітко побачити потреби бізнесу, його проблеми та перспективи. Від Запорізької області представницею була директорка ЗОГО «Дивосвіт» Інеса Носенко, з якою ми активно співпрацюємо протягом останніх трьох років у рамках проєкту «Erasmus+ DIRUT» із сільського туризму. У результаті це нам надало можливість розширити міжнародну проєктну співпрацю з Талліннським університетом, зокрема з доцентом Мартом Рейманом. А також – розробити та подати нові грантові пропозиції з сільського туризму разом із іншими українськими університетами та туристичним бізнесом. Наразі чекаємо результатів конкурсу. Усе це забезпечило синергію з проєктом «Erasmus+ DIRUT», що реалізується в Запорізькому національному університеті. Також ми налагодили тісну співпрацю з завідувачкою кафедри загальної та регіональної географії Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка (СумДПУ), к. геогр. н., доценткою Олесею Корнус. У рамках спіпраці я організувала гостьову лекцію «Міжнародні проєкти сталого розвитку» для природничо-географічного факультету СумДП  та розкрила досвід реалізації міжнародних проєктів «Erasmus+ JMM DIRUT» за підтримки ЄС та «Зимової школи “Креативно про цілі сталого розвитку”» за підтримки Британської Ради, що втілювалися в життя в ЗНУ. І ми наразі готуємо договір про співробітництво з СумДПУ.

— У чому полягала Ваша науково-дослідницька діяльність під час візиту?

— Дослідницька діяльність була головним напрямком і перепліталась з усіма іншими напрямками. У результаті підготували науковий звіт на тему «Розвиток українських прифронтових громад і туристичного бізнесу в умовах війни та стратегії на майбутнє» на основі соціологічних опитувань представників\ць туристичної галузі п’яти прифронтових областей України (Дніпропетровської, Запорізької, Сумської, Донецької та Харківської). Крім того, проаналізували досвід розвитку туризму в країнах, де відбувались військові дії, подали наукові статті до міжнародних наукометричних баз. Також планується підготовка колективної монографії.

— Чи передбачається проведення заходів для широкої аудиторії щодо поширення результатів цього міжнародного проєкту?

— Так, для естонської спільноти 17 березня 2023 року на базі науково-дослідного відділу Екологічного центру Талліннського університету ми організували науковий семінар на тему: «Розвиток туризму в прифронтових громадах України». Під час заходуобговорили основні результати соціологічного дослідження з естонськими й українськими колегами. Семінар також транслювався в мережі Facebook. Те, що для мене стало незвичним, – це виступ на науковому семінарі з трансляцією в мережі Facebook англійською мовою та широке обговорення й дискусія щодо отриманих результатів. На мій погляд, такий досвід проведення наукових семінарів доцільно використати й у ЗНУ. Це забезпечить «відкритість» наукових досягнень для міжнародної спільноти, студентства, майбутніх абітурієнтів\ок та широкої громадськості. Для української аудиторії ми разом із колегами по проєкту проведемо 12 квітня о 13.00 в Zoom презентацію результатів дослідження. Запрошуємо всіх охочих приєднатися до заходу. Також створимо Google-сайт проєкту, де можна буде ознайомитися з усіма його матеріалами.

— Який педагогічний досвід Ви отримали, читаючи лекції в Талліннському університеті?

— Наша команда організувала проведення низки лекцій. Зокрема, я прочитала інтерактивну лекцію-дискусію «Туризм: до, під час і після війни в Україні» для студентства освітньої програми «Рекреаційний менеджмент» факультету природничих наук та рекреації Талліннського університету. На лекції були присутні студенти/ки з Естонії, Японії, Кореї та України, тому працювати з такою міжкультурною групою було досить цікаво. Висвітлення питань туризму в Україні в умовах війни, а особливо в прифронтових громадах – непроста тема для обговорення з іноземним студентством. Незважаючи на те, що японські та корейські студенти/ки належать до висококонтекстуальних культур, вони жваво, проте досить обережно брали участь у дискусії. Окрім цього, серед студентів/ок провели опитування на початку та наприкінці заняття щодо їхніх знань про туристичну галузь України та бажання відвідати нашу країну після завершення активних бойових дій. Ніхто з опитаних двадцяти двох осіб, окрім двох українських студентів/ок, ніколи не був в Україні. Присутні відзначили, що до війни асоціювали Україну здебільшого з Чорнобилем, і, на превеликий жаль, ніколи не цікавилися нашою країною як туристичною дестинацією для відвідування. Найбільш відомі для них міста – це Київ, Чорнобиль, Одеса та Львів. Я рада, що змогла відкрити слухачам/кам «світ» та барви сільського та креативного туризму в Україні та поділитися досвідом реалізації проєкту «DIRUT Erasmus+». Наприкінці лекції 77% учасників/ць виявило бажання відвідати Україну після закінчення війни. Я вірю, що хтось з них обов’язково відвідає нашу країну. Впевнена, що наша країна буде відомою безпечною туристичною дестинацією для іноземців\ок в майбутньому після нашої перемоги у війні з росією.

— Чи плануєте Ви впровадити отриманий досвід в Естонії в рідному Запорізькому національному університету?

— Так, плануємо і вже робимо це з багатьох напрямків на кафедрі міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму ЗНУ. Я дуже вдячна всій нашій дослідницькій команді з Сум, Харкова та Кривого Рогу за злагоджену роботу, особливо – доценту з управління рекреацією Талліннського університету Марту Рейману за можливість отримати такий досвід і за його підтримку Україні. Він протягом цього року здійснив значну кількість гуманітарних місій в Україні. Наразі також перебуває на території нашої держави з естонськими колегами та новими проєктами в галузі підтримки українського туристичного бізнесу. Важливо, що наш університет створює всі умови для отримання такого досвіду та його реалізації в науковій, педагогічній і міжнародній діяльності. Тому висловлюю слова вдячності керівництву університету, декану економічного факультету, д.е.н., професорці Аллі Череп, колегам із кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму, професорці кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ Ларисі Безкорованій за підтримку та допомогу під час проведення соціологічного опитування серед представників\ць галузі туризму на території  Запорізької області. Долучитися до презентації результатів міжнародного дослідницького проєкту «Розвиток українських прифронтових громад та туристичного бізнесу в умовах війни та стратегії на майбутнє» можна 12 квітня о 13.00 в Zoom за посиланням https://goo.su/rJYU3

Ідентифікатор конференції: 895 097 0388

Код доступу: 8888

Дугієнко Н.О.,

гарантка ОП «Міжнародна економіка»,

доцентка кафедри міжнародної економіки,

природних ресурсів та економіки міжнародного туризму ЗНУ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.