Економічний факультет тісно співпрацює з Ургенчським державним університетом (Узбекистан)

На підставі договору про співпрацю між Запорізьким національним університетом (ZNU, Zaporizhzhia National University) та Ургенчським державним університетом в рамках академічної мобільності, декана економічного факультету ЗНУ Аллу Череп запросили завітати на економічний факультет узбецького вишу.

ЗНУ тісно співпрацює з Ургенчським державним університетом (Узбекистан)

Ось що розповідає про свій візит Алла Василівна:

— В Узбекистані я вже 3 тижні. Ургенчський державний університеті, в якому навчаються понад 23000 студентів, дуже великий за площею. Із Вікіпедії я дізналась, що УрДУ – «один з найстаріших університетів Узбекистану й Середньої Азії, третій за площею університет Узбекистану. Численні будівлі університету розташовані в одному кампусі центральної частини міста Ургенч, заснованому 1 вересня 1942 року». Факультет економіки, на якому я викладала, знаходиться за 4 кілометри від основного корпусу.

За цей період я дуже добре дослідила Ургенчський державний університет, факультет економіки, на якому навчається 1500 студентів денної форми навчання. На факультеті є спеціальності: «Економіка», «Маркетинг», «Бухгалтерський облік», «Туризм» й «Організація та управління готельним бізнесом». Групи за спеціальностями великі: від 25 до 32 осіб. Студенти дуже дисципліновані: на пару з’являються по дзвінку й з пари йдуть після дзвінка. Дуже шанобливо ставляться один до одного й до викладачів. Усі з усіма вітаються і навіть із викладачами з інших країн. Під час пари атмосфера дуже позитивна, присутній діалог, вони ставлять цікаві питання. Студенти на семінарських заняттях працюють самостійно, ніколи не вдаються до допомоги сусіда по парті, крім тих випадків, коли проходить відкрита дискусія. Я викладала в групах із навчанням як узбецькою, так і російською мовами. Проблем у спілкуванні не було, оскільки був перекладач з російської на узбецьку. При цьому, самі студенти позитивно ставляться до викладачів з університетів інших країн – для них це норма, оскільки їх навчають викладачі з різних країн світу.

На перервах вони ставлять питання щодо України, зокрема щодо економіки держави. Також хочуть побільше розповісти про Узбекистан: про його минуле та історичні місця. Дуже позитивним є той факт, що і студенти, і викладачі дотримуються дрес-коду: усі в білих блузках і сорочках. Це дисциплінує, зобов’язує у всьому бути «світлим»: світлі думки, світлі дії. Я не чула жодного разу підвищеного або роздратованого голосу. Сказати, що працювати легко було б неправдою, але дуже цікаво. Кожне заняття унікальне, оскільки студенти на кожній парі з цікавістю не тільки слухають лекції, а й обговорюють проблемні питання.

Хотілося б зупинитися на ставленні викладачів і студентів до вакцинації COVID-19. Викладачі вакциновані більш ніж на 90 %, студенти – більш ніж на 40%. Із 01.11.21 р. студентів, що не зробили щеплення – не допускатимуть до навчання. Державна програма Узбекистану спрямована на повну вакцинацію населення. Якщо раптом студент захворіє, але за весь період мого перебування тут захворів тільки один студент 1 курсу, то відразу всі, хто був із ним в контакті, здають безкоштовний ПЛР-тест. Державна програма передбачає знижки в розмірі 10% від вартості навчання для студентів, які вже вакцинувалися. Мені дуже приємно, що я працюю саме на факультеті економіки і туризму, який очолює декан д.е.н, професор Ільос Султанович Абдуллаєв – дуже прогресивний керівник, який через академічну мобільність ставить за мету підвищити конкурентноспроможність як викладачів, так і студентів. Із Ільосом Султановичем ми маємо спільні наукові інтереси, які полягають у підвищенні національної безпеки, конкурентноспроможності наших країн через інтеграцію освіти, науки та бізнесу: ми маємо спільні публікації та величезні плани щодо подальшої співпраці. Викладачі також доброзичливо ставляться до іноземних колег, вносять пропозиції щодо можливості реалізації грантових проєктів. Тож маємо надію на плідну співпрацю.

Алла Череп,

д.е.н., професор, декан економічного факультету

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.