Економічний факультет організував зустріч із роботодавцями щодо обговорення освітньо-наукової програми «Економіка» для підготовки докторів філософії зі спеціальності 051 «Економіка»

На економічному факультеті ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) відбулася онлайн-зустріч із стейкхолдерами щодо розробки освітньо-наукової програми «Економіка» для підготовки докторів філософії з галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» за спеціальністю 051 «Економіка», а саме роботодавцями, яка відбулася за допомогою платформи ZoomВідповідно, 29 вересня 2021 р. відбулася зустріч гаранта, робочої групи освітньо-наукової програми, співробітників економічного факультету, які забезпечують викладання фахових і вибіркових дисциплін із роботодавцями.

Економічний факультет організував зустріч із роботодавцями щодо обговорення освітньо-наукової програми «Економіка» для підготовки докторів філософії зі спеціальності 051 «Економіка»

На зустрічі були присутні роботодавці різних підприємств Запорізької області, а саме: Сергій Бутенко (директор ТОВ «Проком»); Наталя Гайдукова (к.е.н., директорка департаменту капітального будівництва та інвестицій ТОВ «Запоріжсталь»); Роман Галочка (заступник начальника відділу матеріально-технічного забезпечення ТОВ «Запорізький тепловозоремонтний завод»); Віталій Доценко (начальник відділу матеріально-технічного забезпечення ТОВ «Транспромсервіс»); Світлана Дубиніна (головна економістка ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат»); Юрій Настиченко (директор із маркетингу та збуту ПрАТ «Металургтрансремонт»); Ігор Пістунов (директор із виробництва ТОВ «Запорізький механічний завод») і Володимир Поляков (заступник президента, ЗОСППР «Потенціал»).

Також серед запрошених роботодавців взяли участь представники таких провідних університетів України: д.е.н., професорка кафедри фінансів Марія Бондарчук (Національний університет «Львівська політехніка»); д.е.н., професорка, в.о. декана факультету транспорту, менеджменту і логістики Тетяна Мостенська (Національний авіаційний університет) та д.е.н., професорка, завідувачка кафедри підприємництва і торгівлі Ольга Собко (Західноукраїнський національний університет).

Зустріч почалася із привітального слова д.е.н., професорки, декана економічного факультету, гарантки Алли Череп, яка висвітлила основні аспекти освітньо-наукової програми «Економіка». Вона зазначила, що основна мета зустрічі – почути рекомендації, зауваження, оцінку освітньо-наукової програми «Економіка» для підготовки докторів філософії зі сторони роботодавців та врахувати їх при подальшій розробці, релізації ОНП для підвищення її якості, конкурентоспроможності. А ще – визначити очікування роботодавців щодо рівня підготовки докторів філософії та відповідності їхньої кваліфікації потребам ринку праці.

Насамперед, було зазначено, що мета ОНП полягає в підготовці висококваліфікованих і конкурентоспроможних фахівців в галузі 05 «Соціальні та поведінкові науки» за спеціальністю 051 «Економіка», які здатні проводити оригінальні, інноваційні дисертаційні дослідження, розв’язувати комплексні проблеми, виконувати фундаментальні дослідження та здійснювати науково-педагогічну, практичну діяльність.

Також гарант проінформувала, що сьогодні наші аспіранти є мобільними, оскільки навчаються в університетах Італії, Франції, Румунії та проходять міжнародні стажування, що сприяє забезпеченню їхньої конкурентноспроможності на ринку праці, а також дотримуються принципів академічної доброчесності. Також Алли Череп зупинилася на тому, що на економічному факультеті створено всі умови для якісного навчання докторів філософії, а саме: значний науковий потенціал; висококваліфіковані викладачі; використання інноваційних методів навчання; взаємодія із роботодавцями, що дозволяє отримати необхідні дані та здійснювати апробацію результатів дослідження. А ще – дотримання принципів академічної свободи; стажування в іноземних вишах; залучення здобувачів до виконання міжнародних та вітчизняних наукових проєктів, господарських НДР; дотримання вимог студентоцентрованого підходу; викладання дисциплін іноземною мовою. Крім того, доктори філософії далі працевлаштовуються на підприємствах, в університетах та впроваджують результати свої досліджень.

Далі Алла Череп запросила учасників заходу до обговорення, висловлення думки щодо ОНП. Першою виступила головний економіст ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат» Світлана Дубиніна. Вона акцентувала увагу на важливості такої зустрічі, що дозволяє постійно вдосконалювати освітньо-наукову програму «Економіка» для підготовки докторів філософії.

Крім того, економічний факультет вже багато років співпрацює з ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат» та співпраця реалізується через проведення круглих столів, конференцій різного рівня, залучення аспірантів на підприємство для отримання інформації, що допоможе здійснити наукові дослідження та надалі їх впровадити в роботу підприємства задля підвищення результативності функціонування. Вона запропонувала додати до ОНП вибіркові дисципліни, які б викладалися іноземною мовою, що розширить коло дослідницьких завдань.

Директор ТОВ «Проком» Сергій Бутенко наголосив на тому, що в умовах сьогодення важливу роль відіграє підготовка висококваліфікованих, конкурентоспроможних кадрів, здатних вирішувати складні інноваційні завдання, економічні проблеми, розробляти та використовувати технології. Це й здійснюється в рамках освітньо-наукової програми «Економіка» для підготовки докторів філософії. Водночас висловили пропозицію щодо вивчення ІТ-систем, інформаційних технологій, адже на сучасному етапі це дозволить посилити практичну значущість результатів дослідження здобувачів.

Також заслухали пропозиції щодо удосконалення освітньо-наукової програми «Економіка» для підготовки докторів філософії з галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» за спеціальністю 051 «Економіка» таких роботодавців: к.е.н., директорки департаменту капітального будівництва та інвестицій ТОВ «Запоріжсталь» Наталії Гайдукової; заступника начальника відділу матеріально-технічного забезпечення ТОВ «Запорізький тепловозоремонтний завод» Романа Галочки та директора з виробництва ТОВ «Запорізький механічний завод» Ігоря Пістунова. Зокрема, стейкхолдери зупинилися на необхідності врахування галузевого та регіонального аспекту, тенденцій ринку праці під час формування вибіркових дисциплін ОНП.

Наприкінці заходу декан економічного факультету Алла Череп подякувала роботодавцям за пропозиції, цінні поради та відзначила, що вони дозволить підвищити конкурентноспроможність освітньо-наукової програми. Крім того, економічний факультет активно співпрацює з роботодавцями та залучає їх до практичної підготовки докторів філософії.

Алла Череп,

д.е.н., професорка, декан економічного факультету,

гарантка освітньо-наукової програми підготовки здобувачів

третього (освітньо-наукового) рівня

вищої освіти (ступеня доктора філософії) «Економіка»

з галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки»

за спеціальністю 051 «Економіка»

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.