У ЗНУ відбулася XVI міжнародна конференція «Управління соціально-економічним розвитком регіонів і держави»

У ЗНУ відбулася XVI міжнародна конференція «Управління соціально-економічним розвитком регіонів і держави»

Чотирнадцятого квітня в ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) розпочалася XVI науково-практична конференція «Управління соціально-економічним розвитком регіонів і держави». Вона тривала під егідою Міністерства освіти і науки України та Запорізької обласної військової адміністрації. На платформі Zoom, в дистанційному форматі, зібралися близько 100 науковців економічної галузі українських і закордонних ЗВО, представники різних структур.

Серед її організаторів, окрім ЗНУ, були: Національна академія наук вищої освіти України, Академія економічних наук України, Всеукраїнська спілка вчених-економістів, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, а також закордонні гості – Вармінсько-Мазурський університет (Польща), Економічний університет у Катовіцах (Польща), Економічний університет у Познані (Польща), Інститут розвитку міжнародної співпраці (Польща), Казахський національний педагогічний університет імені Абая та Університет Туран (Казахстан), Ургенчський державний університет (Узбекистан), Навчальний комплекс Сан Март Шавань (Франція).
Учасників конференції під час пленарного засідання, яке відбулося 14 квітня, привітали перший проректор ЗНУ Олександр Бондар і декан економічного факультету Алла Череп. Олександр Григорович передав від імені ректора Миколи Фролова слова вітання та вдячності учасникам пленарного засідання. Вони в цей нелегкий для України час, коли уся її промисловість й економіка змушені працювати в умовах воєнного стану, зібралися разом, аби знайти шляхи для економічного зростання країни. Під час заходу вирішували питання раціонального природокористування, використання земельних ресурсів, пошуку актуальних управлінських рішень, спрямованих на відновлення економіки країни. Алла Череп, своєю чергою, підкреслила, що конференція проходить в умовах війни, однак зібрала разом представників різних країн – науковців із Польщі, Казахстану, Литви – та з різних куточків України. Вона також зазначила, що експерти передбачають різке падіння економіки України – на 46% в цьому році. Перед економічною наукою постають серйозні виклики: необхідно мати змогу швидко й ефективно вирішувати проблеми, що наразі постали перед українським суспільством.
Чимало науковців взяли участь у міжнародному заході, проте дехто з об’єктивних причин не зміг приєднатися, але передавав учасникам свої вітання. Скажімо, президент Національної академії наук вищої освіти України, доктор медичних наук, професор Станіслав Табачніков. Своєю чергою, директор Інституту комерціалізації наук Куявського університету у м. Влоцлавек (Польща), доктор економічних наук, доцент Тадеуш Троциковський передав щирі вітання академічній спільноті від імені польської сторони. Він також представив трансформацію науково-практичного співробітництва в процесі інтеграції в ЄС. Зокрема, розповів присутнім про те, як польська спільнота, щодня намагається надавати українцям всесторонню підтримку. Розглядаючи перспективи взаємодії з Україною, яка нещодавно подала заявку на вступ до ЄС, доповідач згадав про визначну подію – зустріч у Києві Президента Володимира Зеленського із Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою, Президентом Латвійської Республіки Егілсом Левітсом, Президентом Литовської Республіки Гітанасом Наусєдою та Президентом Естонської Республіки Аларом Карісом, яка відбулася напередодні, 13 квітня. Він також відзначив, що понад 2,5 млн українців наразі тимчасово переміщені й перебувають на території Польщі, або прямують через цю дружню країну в інші регіони ЄС, їм польська сторона надає усіляку підтримку. Серед них чимало науковців, які тікали від війни, викладачів, студентів, отже їм допомагають влаштуватися в університетах Польщі. Також йшлося на заході про налагодження контактів між українськими та польськими громадами, які прагнуть розвивати співпрацю в галузі самоврядування, з організації гуманітарної допомоги, відбудови регіонів України, які зруйновали війська російської федерації. Наразі йдеться про відбудову Охтирки. Окрім іншого, саме через Польщу надходить матеріальна допомога з країн ЄС та Америки. Щиру подяку отримав цей виступ польського науковця з боку академічної спільноти ЗНУ.
Віцепрезидентка відділення природничих наук Національної академії наук вищої освіти України, професорка кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб № 2 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Валентина Мойсеєнко презентувала доповідь на тему «Надання допомоги постраждалим, які зазнали впливу хімічної зброї». Вона згадала про використання забороненої хімічної зброї проти українських морських піхотинців, військових полку «Азов» та цивільного населення у м. Маріуполь. У її виступі йшлося про заходи зі збереження людей при хімічній атаці. Вона представила механізм і наслідки використання хімічної зброї, яка підпадає під Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення та використання хімічної зброї та її знищення. Доповідачка докладно зупинилася на отруєнні хлором, аміаком, нервово-паралітичними газами, а також на потраплянні складника фосфорних бомб на шкіру та наданні першої допомоги в цих випадках.
Казахський народ, який також постійно підтримує українців у їхній визвольній війні, цього разу представляла на конференції доцентка Казахського національного педагогічного університу ім. Абая Меруерт Канабекова. Вона передала слова вітання й підтримки від академічної спільноти її вишу та подякувала організаторам за можливість взяти участь у конференції, котра проходить для широкого загалу. До привітань на адресу наукової економічної спільноти приєдналися й інші гості – професорка кафедри маркетингу і торговельного підприємництва Хмельницького національного університету Ольга Гончар і завідувачка кафедри маркетингу Національного університету водного господарства та природокористування, докторка економічних наук, професорка Мар’яна Мальчик. Вони відзначили важливість такої події, яка сьогодні об’єднує широкий загал науковців і сприяє вирішенню питань економічної відбудови країни.
Представниця ЗНУ, завідувачка кафедри менеджменту організацій та управління проєктами Інженерного навчально-наукового інституту імені Ю. М. Потебні, професорка Валентина Воронкова на пленарному засіданні конференції презентувала аналітичне дослідження «Процес глобалізації економіки в умовах цифровізації». Проаналізувавши прогнози щодо перспектив розвитку світової та української економіки, вона підкреслила кілька базових моментів, серед яких були такі: наразі глобальний розвиток економіки відбуватиметься у рамках розвитку інформаційних та інноваційних технологій; регіони отримуватимуть масштабні інвестиції з країн, які сьогодні швидко розвиваються – США, Китай, Японія, Арабські Емірати; отримає швидкий розвиток штучний інтелект, хмарні технології тощо.
У доповіді, яку підготували професори економічного факультету Алла Череп та Олександр Череп (кафедра управління персоналом і маркетингу), «Мотивація молоді до навчання в умовах глобалізаційних викликів» йшлося про безпосередню залежність професійного розвитку від рівня мотивації людини. В Україні, попри тимчасову окупацію деяких територій військами російської федерації, молодь дуже мотивована в здобутті вітчизняної освіти, що доводить високий процент присутності студентів на онлайн-заняттях, зокрема в рамках програми внутрішньої академічної мобільності. Доповідачка Алла Череп нагадала, що рівень ефективності розвитку освіти в Україні складає 42,1%: він – досить високий і має потенціал серед держав ЄС. Основним завданням педагогів галузі вищої освіти є на сьогодні – мотивувати й спонукати молодь інтелектуально розвиватися, здобувати освіту та залишатися працювати в Україні. Студентам економічного факультету ЗНУ надають потужні знання, аби вони мали змогу бути конкурентноспроможними як в нашій країні, так і закордоном. Майбутні економісти пишаються тим, що вони навчаються саме в ЗНУ і що кожен із випускників факультету після здобуття диплому працевлаштовується за фахом.
Свої актуальні дослідження презентували учасникам конференції випускниця ЗНУ, бухгалтерка-експертка аудиторської фірми «Синтез-Аудит-Фінанс» Валерія Зубачова у співпраці із доценткою кафедри обліку та оподаткування ЗНУ, сертифікованою аудиторкою Валентиною Гончаровою («Особливості визначення справедливої вартості фінансових активів у сучасних умовах»), декан факультету бізнесу та галузі обслуговування Державного університету «Житомирська політехніка», професорка Галина Тарасюк («Управлінське рішення та його роль у системі управління соціально-економічним розвитком держави та регіону»), аспірантка кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму ЗНУ Ірина Слободяник («Формування інвестиційної мети та стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економіки»), докторант кафедри економічної кібернетики ЗНУ, доцент Сергій Іванов («Концепція моделювання інтелектуальних економічних систем в епоху Індустрії 4.0»), доцентка кафедри управління персоналом і маркетингу ЗНУ Вікторія Малтиз («Особливості інтернет-маркетингу за умов воєнного стану в Україні»).
Після завершення пленарного засідання Алла Череп повідомила приємну для академічної спільноти новину: професорка кафедри обліку та оподаткування ЗНУ Олена Рибалко відзначена грамотою Запорізької міської ради за вагомий особистий внесок у розвиток освіти і науки.
Під час другого дня робота конференції тривала в секційних засіданнях за 7 напрямками: «Теоретико-методологічні засади інноваційно-інвестиційного розвитку економіки», «Основні напрями та сучасні тенденції соціально-економічного розвитку світового господарства», «Сучасні проблеми обліку, аналізу й аудиту економічної діяльності в Україні», «Актуальні проблеми фінансування соціально-економічної діяльності в XXI столітті», «Моделювання інноваційних процесів в економічних системах», «Економіка праці та маркетинг суб’єктів господарювання» й «Управління економічним розвитком регіонів і держави як складник фінансово-економічної безпеки України».

Олена Хлистун

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.